Што e веб хостинг, а што домен?

Веб хостинг ( English: Web Hosting ) едноставно претставува простор алоциран на сервер прикачен на брза интернет конекција.  Просторот е одредуван од страна на хостинг компаниите. МКхост нуди повеќе хостинг пакети со помал и поголем простор. Веб хостингот всушност не претставува само хостинг простор, туку еден вид на сервис кој што вклучува уште неколку функции/можности како:

- сообраќај ( English: Bandwidth), ова е месечниот трансфер на податоци( слики, текстови, најразлични фајлови прикачени на хостинг серверот ) кои се пренесуваат помеѓу посетителите, корисниците и хостинг серверот.
- е-маил адреси со помош на кои ќе испраќате и примате е-маил пораки до вашите пријатели/соработници...
- backup поддршка - има една изрека која вели: „Подобро е да го имаш а да не ти го треба, отколку да го немаш а да ти го треба“. - Ова се однесува на backup кој што е повеќе од потребен поради ненадејно губење на податоците, дали тоа ќе биде клиентска ненамерна грешка, дали ќе биде хакерски/кракерски напад кој што може да ја упропасти веб страната, па се до хардверски проблеми  на серверот.
- control panel - панел кој ќе ви овозможи полесно менаџирање со хостинг услугата, така што со само неколку клика ќе може да креирате е-маил адреса, или пак да инсталирате некоја скрипта ( Пр. Joomla ). МКхост го користи cPanel+ Fantastico за лесно контролирање на хостингот и лесно креирање на додатни скрипти.

Домен - името кое е карактеристично за секоја веб страна. Пример mkhost.com.mk е нашето препознатливо име со кое вие не посетувате и всушност сега го читате овој пост. Сите веб страни на Интернет првично функционираат со IP адреси доделени од страна на хостинг серверите каде што се хостираат истите, меѓутоа многу е тешко да запомниме IP адреси ( пр. 174.133.183.58 ), па затоа ги користиме домените кои лесно се памтат.  Домените се уникатни и неможе да има два исти домени. Возможно е да има две исти имиња со различна наставка ( Пр. mkhost.org , mkhost.com.mk и слично ). Крајните наставки не се многу битни при користењето и немаат строги правила во користењето, но препорачливо е доколку вашата веб страна таргетира посетителие од Македонија, наставката да биде .mk со што би се знаело дека доменот има врска со Македонија.
Доколку Вие сакате да си регистрирате домен тоа можете да го направите преку нас, едноставно кликнете на следниот линк и изберете го името што сакате да го резервирате и искористите за креирање на вашата веб страна.

Најверојатно сте ги слушнале термините или сте наишле на истите сурфајќи на Интернет.  Оние кои веќе знаат што всушност е веб хостинг и како функционира целата работа може да го препратат постот до оние кои прашуваат за овие термини :) .

這篇文章有幫助嗎?

 列印本文

Also Read

Како да ја променам лозинката за хостингот?

За да ја промените лозинката за хостингот, треба да се логирате во системот за клиенти на...

Пример пополнети уплатници (УРНЕК)

Пополнета уплатница при плаќање на сметка на Тутунска Банка АД Скопје Пополнета уплатница при...

Како да си нарачам хостинг пакет/домен?

 Нарачка може да направите директно преку сајтот на МКхост, или едноставно да ни се јавите или...

Разлики помеѓу Linux и Windows хостинг платформи. На која платоформа да го хостирате вашиот веб сајт?

Доколку планирате да стартувате сопствен веб сајт едно од почесто поставуваните прашања е на...

Промена на регистрант податоци преку кориснички панел и промена на административен и технички контакт

   Честопати сопственикот на домен има потреба од промена на некои податоци на својот акаунт,...