Backup/Restore на хостинг акаунт и релеванти сервиси

cPanel платформата ви овозможува backup-ирање на податоците од вашиот хостинг, кои се неопходни во вашето секојдневно работење.

Процесот е едноставен, интуитивен и лесен за извршување.


1. Најавете се на cPanel со вашето корисничко име и лозинка


najava

2. Кликнете на иконата “Backups”

backup

3. Креирање на Full хостинг акаунт бекап – во оваа форма се вклучени сите податоци од хостинг акаунтот (Web сајт, маил сандачиња, DB…). Кликнете на иконата за овој тип на backup.

download

4. Во новоотворениот прозорец има повеќе опции за backup-от

Во делот Backup destination, содржината имате можност да ја зачувате на различни локации:
- Remote FTP, Home Dir(Homedir од вашиот хостинг акаунт), SCP


generate backup

Со кликање на Generate Backup, се креира истиот.

Со кликање на веќе направениот backup, во делот Backups Available for Download можете да го превземете.


download

save fileКреирање на парцијални бекапи

Во оваа форма се достапни одделно:


  • Home Dir

  • МySQL DB

  • Email Forwarders

  • Email Filters


Единечен клик на секоја категорија која сакате да ја превземете:

partial

Restore на backup


1. Најпрво најавете се на Вашиот кориснички панел


najava

2. Кликнете на иконата “Backups”

backup

3. Oткако претходно сте генерирале Backup, пронајдете го парцијалниот бекап кој сакате да го прикачите и притиснете на Upload

restore

Дали Ви помогна овој одговор?

 Испечати

Исто така прочитајте

Како да си го префрлам сајтот од друг хост на МКхост?

Имате проблеми со вашиот хост провајдер? Плаќате многу пари? Поддршката на моменталниот хост е...

Што е разлика помеѓу Linux и Windows хостинг?

  Разлики помеѓу Linux и Windows хостинг платформи. На која платформа да го хостирате...

Дали е возможно во иднина да преминам на друг пакет?

Да, во секое време ќе може да го промените хостинг пакетот.Ќе може да преминете на поголем пакет,...

Како да менувам/додавам рекорди во ДНС зоната на мојот домен?

Со регистрација на домен во МКхост добивате бесплатна услуга ДНС хостинг која овозможува...

Искористеност на хостинг просторот - Disk usage

Во овој туторијал ќе бидат опфатени чекорите кои Вие може да ги користите за да ја проверите...